[VKH Praha] 18. týden s VKH 13.-19.2.

Drazí přátelé,

pevně věřím, že se společně s námi nyní usilovně modlíte za právě začínající letní semestr. Vstup do něj společně oslavíme už tuto středu na zahajovací mši. Bude to zároveň poslední týden před začátkem postní doby.

Akce VKH v týdnu 13.-19.2.:

STŘEDA 15.2.

Ranní modlitba s Písmem
Pojďme společně začít den rozjímáním nad Písmem a všechny své starosti odevzdat Pánu.
POZOR! Stále ještě se setkáme ve středu v 8 hodin ráno, nejspíše už naposledy v tuto hodinu. Vchod je z průchodu na Ječné 2 u kostela sv. Ignáce. S sebou si můžete vzít Bibli a snídani.

Zahajovací mše LETNÍHO semestru 2022/2023 
– V kostele sv. Ignáce v 19 hodin, obětovaná za snoubence a novomanžele
– Přede mší se můžete připojit k modlitbě růžence v podkroví, sraz bude v 18:20 v průjezdu na Ječné 2
– Celebruje P. Samuel Prívara, přede mší bude klasicky možnost zpovědi nebo duchovního rozhovoru od 17:30 do 18:45 v místnosti 71 v prostorách VKH, vchod průjezdem na Ječné 2
– Všichni zájemci či zájemkyně o ministrování se scházejí 12 minut přede mší svatou v sakristii.
– Doprovodí schola Rytmig, která zkouší od 17 hodin v podkroví (vchod z Ječné 2).
– Po skončení mše se opět sejdeme ve Družinském sále.
Akutně sháníme pomocníky. Přijď se zeptat na bar, jak můžeš být prospěšný.

Po mši svaté zároveň proběhne seznamovací hra pro nováčky v podkroví (jakmile minete Družinský sál, pokračujte po schodech až úplně nahoru). Po mši se setkáme u vchodu do kostela a společně půjdeme do podkroví. Pokud jste si ve VKH zatím nenašli žádné známe nebo jste stále nezískali odvahu, není třeba se dále obávat. Těšíme se na každého jednoho z Vás až se objevíte ve dveřích!   

ČTVRTEK 16.2.

Sportování s lazarem
Přijďte si zasportovat s lazarem! Scházíme se každý čtvrtek od 19 do 21 hodin na adrese Umělecká 8, Praha Holešovice (vchod zezadu ze dvora prosklenými dveřmi).  Hrajeme florbal od 19 do 20:20 a volejbal do 21 hodin. Každý poslední čtvrtek v měsíci ukrojíme trochu času z florbalu a věnujeme ho basketbalu. Moc se na Vás těšíme! 
Více informací naleznete na webu VKH Praha: Lazar – VKH Praha

SOBOTA 18.2.

Chození s jezuity
Před námi je celodenní pěší výlet v rámci série chodíme s jezuity. Setkáme se v sobotu 18. února v 8:00 na hlavním nádraží Praha v hale u modelu z lega. Společně dojedeme vlakem do Berounky, odkud vyrazíme na pěší výlet přírodou. Předpokládaný návrat je kolem 18 hodin.
Zajistěte si dostatek jídla a pití, a to na celý den a jízdenku na vlak z Prahy (odjezd vlaku je v 8:13) https://www.cd.cz/spojeni-a-jizdenka/spojeni-tam/e7823ca5-8056-4955-8b32-d6f3a0523def. Pokud nemáte studentské jízdné, můžete si pak na místě koupit skupinovou jízdenku s ostatními nestudenty.
Mapa: https://en.mapy.cz/s/ladoguvovo
Zpáteční cesta: https://www.cd.cz/vlak/8859/18.2.2023/5453186/17.28/5457076/18.10/

 

Emailové ohlášky na následující měsíce:

Duchovní doprovázení
Prožij postní dobu duchovněji! Využij této příležitosti a zúčastni se individuálního doprovázení v modlitbě s doprovázející z řad kněží a řeholníků.          
O co přesně jde? Jedná se o individuální doprovázení v modlitbě. K dispozici je tým doprovázejících z řad (nejen) kněží a řeholníků, z nichž jeden Ti bude během adventu věnovat svůj čas a bude Tvým doprovázejícím osobní modlitby. Je to jednoduché. Během postní doby bys strávil každý den, kolik času si sám vyhradíš, v osobní modlitbě. Jednou týdně se setkáš se svým doprovázejícím jeden na jednoho (prezenčně nebo online podle domluvy) a svou zkušenost modlitby s ním budeš reflektovat. Duchovní doprovázení v postní době je určeno pro ty, kteří s modlitbou zápasí, chtějí se posunout v duchovním životě, nebo naopak hledají inspiraci.            
Veškeré podrobné informace včetně seznamu doprovázejících najdete na tomto odkazu:               
Postní duchovní doprovázení osobní modlitby ve VKH – VKH Praha

Povyk
pondělí 20.2.
Co mě má přesvědčit o tom, abychom se společným bydlením počkali do manželství, i když už jsme v dlouholetém vztahu a je jisté, že se vezmeme? Je dobré mít vysoké nároky na budoucího partnera a stát si za nimi, nebo je lepší z nich polevit a přizpůsobit se realitě? Jaká kritéria vůbec upřednostnit při volbě partnera?
Téma partnerských vztahů je velmi důležité i pro mladé, kteří si hledají svého životního partnera, nebo už v partnerském vztahu jsou a s daným člověkem plánují svoji budoucnost. Spoustu z nich se ale stydí své dotazy formulovat nahlas nebo nemají s kým o nich diskutovat. Proto jsem se rozhodli zorganizovat diskusní PoVyK, jako ideální prostor k tomu odbourat stud a získat nové názory a snad i odpovědi. Aby každý názor byl slyšen a diskuse byla pro všechny zúčastněné příjemným zážitkem, pozvali jsme moderátora, psychoterapeuta Tomáše Nováka, který se bude starat o dobrý průběh diskuze.
Tomáš Novák pracuje jako psychoterapeut a kouč. Zkušenosti získával jak v tradičně katolickém, tak i zcela ateistickém prostředí. Klienti využívají jeho služeb v případech, kdy v životě řeší téma komunikace, vztahů, emocí a nálad, zátěžových životních událostí a celkově duševního zdraví. V korporátním prostředí konzultuje oblast jednání či vyjednávání, efektivního dosahování cílů či work life balance.

Vy sami se můžete zapojit do diskuse už před jejím začátkem. Pokud Vás napadl jakýkoli dotaz v souvislosti s tématem partnerských vztahů, pošlete nám jej. Krom podnětu k diskusi s vrstevníky z VKH se jistě dozvíte i stanovisko samotného profesionála. Další témata vybereme podle vámi položených otázek. Otázky posílejte na Facebook nebo Instagram VKH Praha. Prezentovány budou anonymně!
Povyk proběhne jako obvykle v pondělí 20. února ve Družinském sále, tedy v prostorách sv. Ignáce na Karlově náměstí. Chceme upozornit, že vrata v průchodu jsou otevřená pouze do 19:30.

Adorace s chválami
úterý 28.2.
Zveme Vás na další adoraci s chválami. Budou se konat opět v úterý 28.2. v 19 hodin ve Družinském sále. Chceme upozornit, že vrata do průchodu na Ječné 2 bývají otevřené pouze do 19:30.

Speed-dating ve VKH
úterý 28.3.
Jistě už jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste měli chuť seznámit se s novými lidmi ve vašem okolí, ale situace nebo vaše vlastní obavy z reakce druhých lidí vás zahnaly do kouta. Všechny tyto problémy zmizí v jediném okamžiku na jediné akci – speed-dating! Sejde se nás přesně dvacet, deset mužů a deset žen. Z toho důvodu je nezbytné se na akci předem přihlásit. Přihlášky jsou anonymní, i proto prosím berte samotné přihlášení závazně, jelikož se s vámi organizátoři setkají až v den akce. Věk pro přihlašování je od 19 do 29 let. Každá žena s každým mužem budou mít pětiminutový prostor pro konverzaci. Nemusíte se obávat na akci se nebude fotit, takže jediné, co si odnesete budou vaše zkušenosti a třeba i první krok k novému přátelství. Nové zkušenosti získáváme dnes a denně, aniž bychom je cíleně hledali. Kolikrát stačí jen dát stranou stud a vykročit bez přehnaného očekávání vstříc zážitkům. Speed-dating proběhne v úterý 28. března v Družinském sále od 20:15.
Přihlášky pro muže: https://forms.gle/6JJeeXB3bLTyukBX9
Přihlášky pro ženy: https://forms.gle/ad6twUjPJZXNtcrm8

S VKH do Alp
2. – 9.9.
Týdenní akce v Alpách, která se uskutečnila už minulý rok. Náplň akce je prostá – v Alpách strávíme celý týden, projdeme je kříže krážem, dokud nás to bude bavit, zábava ale stejně stranou nepůjde, tak jako tak si společný čas užijeme naplno. Samozřejmě není nutné účastnit se veškerého programu se všemi ostatními.
Na akci pojedeme auty. V plánu je setkat se stejně jako minulá rok s naší partnerskou organizací v Innsbrucku. Loňský rok se nám podařilo vychytat skvělou cenu 4000 Kč.
S sebou si vezměte pohodlné oblečení na doma i do hor, tedy spíše sportovní, a to včetně obuvi. S sebou si připravte i hotovost pro všechny případy.
Přihláška pro zájemce: https://forms.gle/nhUBtCUrFUW7NXmq7
Podívejte se jak příjemný čas se v Alpách strávili loni: https://www.facebook.com/events/749043242944771/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22search_results%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark_search%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D

Nezapomeňte sledovat všechny naše sociální sítě, kterými jsou Instagram, Facebook, YouTube a samozřejmě web.

Přeji Vám krásný start do nového semestru plný Boží milosti.

Za snový tým VKH Praha,
Viki
__________________________________________________

Seminář Život v Duchu pro mladé ve věku 15–25 let
O co jde: Formační kurz k oživení víry kombinující osobní modlitbu, setkání s chválami, přednáškami a skupinkami a několik společných modliteb.
Kdy: Od 16. 2. do 1. 6. 2023, každý čtvrtek od 19 do 21 hodin
(s výjimkou 16. 3. – jarní prázdniny a 6. 4. – Zelený čtvrtek)
https://www.chemin-neuf.cz/navrh/seminar-zivot-v-duchu/

 

Sestra Markéta Hluchníková nás zve na duchovní obnovy pro děvčata. Pořádají je v komunitě Dcer Božské Lásky každý měsíc, vždy v sobotu odpoledne. Jeden měsíc je obnova pro mladší 15-20 let, další měsíc je obnova také pro ženy tentokrát ve věku 20-30 let. Vždy na Ječné 33 ve 14 hodin.
Provází otec Filip Suchán Opraem. Na programu je vždy tématko, sdílení, adorace, mše svatá, možnost ke svátostí smíření a večeře. V příloze posílám letáčky, jinak visí v tištěné
podobě i v kostele sv. Ignáce na nástěnce. Též je máme na instagramu dcery_bozske_lasky nebo na facebooku.