[VKH Praha] 29. týden s VKH 1. – 7. 5.

Milí přátelé,

Včera jsem se zúčastnili výletu na Svatý kopeček se členy sesterských VKH. Děkujeme všem, kteří se připojili a dělali tak našemu nejskvělejšímu VKH Praha skvělé renomé. Pevně doufáme, že se v příštím roce opět setkáme, a to ještě v hojnějším počtu!
Ve středu se setkáme jako obvykle na mši svaté. Co ale bude neobvyklé, je setkání v podkroví pro všechny, které zajímá, na čem všem VKH stojí a díky komu funguje. Už se na Vaše zvídavé dotazy připravujeme.  

Akce VKH v týdnu 1.-7.5.:

ÚTERÝ 2.5.

  1. Útes
    V úterý se opět sejdeme na ÚteSu. Úterní společenství neboli ÚTES je společenství mladých lidí, ve kterém se člověk setká s novými kamarády a má příležitost se obohatit nejen společnou modlitbou. Sejdeme se jako obvykle v 19 hodin v podkroví VKH na adrese Ječná 2.

STŘEDA 3.5.

Ranní modlitba s Písmem
Pojďme společně začít den rozjímáním nad Písmem a všechny své starosti odevzdat Pánu. Setkáváme se každou středu v 7 hodin ráno. Vchod je z průchodu na Ječné 2 u kostela sv. Ignáce. S sebou si můžete vzít Bibli a snídani.

Mše svatá
– V kostele sv. Ignáce v 19 hodin, obětovaná za děti
– Přede mší se můžete připojit k modlitbě růžence v podkroví, sraz bude v 18:20 v průjezdu na Ječné 2
– Tuto středu přivítáme hosta otce Jana Adamíka, představený naší jezuitské komunity u sv. Ignáce. Přede bude možnost zpovědi nebo duchovního rozhovoru až od 18:00 do 18:45 v místnosti 71 v prostorách VKH, vchod průjezdem na Ječné 2.
– Všichni zájemci či zájemkyně o ministrování se scházejí 11 minut přede mší svatou v sakristii.
– O hudební doprovod se opět postará schola Rytmig! Máte se na co těšit.
– Po skončení mše svaté se jako obvykle sejdeme ve Družinské.

POZOR! Tuto středu se setkáme ihned po mši svaté v podkroví VKH, abychom odpověděli na všechny vaše připravené i nepřipravené otázky ohledně práce nás radních, našeho kooperování a fungování celé naší rady. Nemusíte se bát ani stydět pokládat dotazy na tělo. Jsme tady pro Vás a chceme vědět co Vás zajímá.  

ČTVRTEK 4.5.

Sportování s lazarem
S teplými dny jsme se jako na každý závěr akademického roku přesunuli na Letnou a vyměnili míče za létající talíře. Scházíme se ve čtvrtek již od 18 hodin na letenské pláni. Předpokládaný konec je kolem 20 hodiny. Moc se na Vás těšíme! 
Přesné místo srazu i další informace naleznete na webu VKH Praha: Lazar – VKH Praha

 

Emailové ohlášky na další týdny:

Zveme Vás do rady VKH
Vážení, VKH věrní, blíží se konec akademického roku a tím i působení naší současné rady. Proto Vás vyzýváme, abyste zvážili možnost, zda byste právě vy nebyli dobrými kandidáty na pozice radních v akademickém roce 2023/2024. Je zřejmé, že dříve, než padne, byť jen teoretická možnost, bylo by dobré znát konkrétní úkoly všech členů rady a jejich rezortů. My radní jsme Vám během každého středečního večera plně k dispozici. Prosím, nestyďte se nás oslovit a zeptat se na cokoli, co Vás ohledně působení v radě zajímá. Nic z toho nebereme závazně. Déle už ale nečekejte, jelikož nás čas tlačí. Valná hromada, na které bude zvolena nová rada v čele s předsedou, proběhne 6. června.
Tuto středu 3. května si vyhradíme speciálně pro Vás všechny, které zajímá celkové působení v radě. Setkáme se ihned po mši svaté. Později budete mít i možnost přímo se zúčastnit jedné z našich porad.
Jedná se o dobrovolnou činnost, které se člověk rozhodne věnovat ve svém volném čase. Každý radní (popř. se svými pomocníky) má na starosti jeden konkrétní resort, o který se celý rok stará. Krom starání se o vlastní resort obnáší funkce radního i týmovou práci. VKH tvoříme společně! Nikdo z Vás se nemusí obávat, že by svou roli nezvládl. Všichni se učíme za pochodu a co víc, jsme tým a jako tým si pomáháme. Dříve, než se do funkce vrhnete, budou Vám podrobně vysvětleny všechny požadavky a možnosti, ze kterých máte jako radní na výběr. Jedná se v prvé řadě o skvělou příležitost, jak v sobě objevit skrytý potenciál a poznat tak nový kus sebe sama. Po roce odcházíte nejen naplněni zcela novými zkušenostmi, ale také obohaceni přátelstvími, která mohou být, jak vidíme u předchozích radních, klidně na celý život. 

 

Povyk
pondělí 15. května   
V půlce května se sejdeme na třetí přednášce z cyklu Věda a víra, který rozjel náš studentský kaplan Samuel Prívara. Co všechno mají věda a víra společné? V čem přesně se neshodnou? Cyklus zahrnuje tato témata: 

  • Epistemologie: poznání ve vědě a náboženství, neúplnost vědy
  • Vztah mezi vědou a vírou: modely spolužití a spolupráce 
  • Hmota, vesmír: matérie, kosmologické otázky, kosmologie 
  • Život, mysl, mozek: evoluční teorie – klasická i moderní, evoluce a křesťanství, původ člověka, mysl a mozek, vědomí 
  • Věda a etika: interakce mezi vědou a etikou 

Témata nejsou nijak konkrétně rozdělena na jednotlivé přednášky, budou se přelévat během celého cyklu. Po každé přednášce bude vždy následovat krátká diskuse. Po květnové přednášce se sejdeme už jen jednou a to 5.6. jako obvykle v 19 hodin v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí ve Družinském sále. Přijďte včas! Soutěž o poukazy na exercicie do kolínského kláštera stále probíhá. Pokud jste student máte poslední šanci se zapojit.

Cesta světla
pátek 19. května
Už máme sice po postní době, přesto nám ale nic nebrání v tom, znovu si projít křižovou cestu na Petříně. Setkáme se v pátek 19. května v 6 hodin ráno na zastávce Pohořelec. Budete mít možnost potkat se s lidmi z různých společenství. Stejně jako o postu, bude následovat snídaně z vlastních zásob.

Diskusní povyk
pondělí 22. května
Zveme Vás na druhou diskusi s psychoterapeutem a koučem Tomášem Novákem na téma partnerské vztahy. Jelikož jsme na minulé diskusi, která proběhla v únoru, nestihli probrat všechny vaše dotazy, rozhodli jsme se navázat tam, kde jsme skončili.
Budeme diskutovat o těchto tématech:

  • jak najít zdravý partnerský vztah
  • jaká kritéria upřednostnit při volbě partnera
  • kolik společného času by měli partneři spolu trávit
  • jak řešit neshody a předejít jim
  • jak odejít z nezdravého partnerského vztahu
  • jak moc se má partner přizpůsobovat tomu druhému
  • co mě má přesvědčit o tom, abychom se společným bydlením počkali do manželství, když už jsme v dlouholetém vztahu a je jisté, že se vezmeme?

Sejdeme se jako obvykle v pondělí 22. května v 19 hodin ve Družinském sále při kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí.

 

Chodíme s jezuity
sobota 27. května
Po dlouhé pauze zde máme další výlet ze série chodíme s jezuity. Datum si zapište za uši i do kalendáře a podrobnější informace očekávejte v následujících mailech.

 

S VKH do Alp
2. – 9.9.
Týdenní akce v Alpách, která se uskutečnila už minulý rok. Náplň akce je prostá – v Alpách strávíme celý týden, projdeme je kříže krážem, dokud nás to bude bavit, zábava ale stejně stranou nepůjde, tak jako tak si společný čas užijeme naplno. Samozřejmě není nutné účastnit se veškerého programu se všemi ostatními.
Na akci pojedeme auty. V plánu je setkat se stejně jako minulá rok s naší partnerskou organizací v Innsbrucku. Loňský rok se nám podařilo vychytat skvělou cenu 4000 Kč.
S sebou si vezměte pohodlné oblečení na doma i do hor, tedy spíše sportovní, a to včetně obuvi. S sebou si připravte i hotovost pro všechny případy.
Přihláška pro zájemce: https://forms.gle/nhUBtCUrFUW7NXmq7
Podívejte se jak příjemný čas se v Alpách strávili loni: https://www.facebook.com/events/749043242944771/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22search_results%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark_search%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D

 

Přeji Vám všem prožít první máj v přítomnosti Lásky s velkým L.

Za májový tým VKH Praha,
Viki

____________________________________

V příloze přikládám pozvání na duchovní obnovy.