[VKH Praha] 30. týden s VKH 8. – 14.5.

Drazí přátelé,

věřte nebo ne, máme před sebou 30. týden s VKH Praha! Kulaté výročí jistě rádi společně s námi oslavíte kde jinde než na dalších vyšperkovaných akcí VKH. A že jich nebude málo. Za vše, co nám bylo dáno, a před čím nás Pán ochránil se chceme modlit již tuto středu, kdy krom klasické mše svaté proběhne i modlitební večer.  

Akce VKH v týdnu 8.-14.5.: 

STŘEDA 10.5.

Ranní modlitba s Písmem
Pojďme společně začít den rozjímáním nad Písmem a všechny své starosti odevzdat Pánu. Setkáváme se každou středu v 7 hodin ráno. Vchod je z průchodu na Ječné 2 u kostela sv. Ignáce. S sebou si můžete vzít Bibli a snídani.

Mše svatá – modlitební večer
– V kostele sv. Ignáce v 19 hodin, obětovaná za studenty, které čekají zkoušky, státnice a obhajoby prací
– Přede mší se můžete připojit k modlitbě růžence v podkroví, sraz bude v 18:20 v průjezdu na Ječné 2
– Celebruje P. Samuel Prívara, přede mší bude klasicky možnost zpovědi nebo duchovního rozhovoru od 17:30 do 18:45 v místnosti 71 v prostorách VKH, vchod průjezdem na Ječné 2
– Všichni zájemci či zájemkyně o ministrování se scházejí 11 minut přede mší svatou v sakristii
– O hudební doprovod se opět postará schola Rytmig!
– Po skončení mše svaté se jako obvykle můžete odebrat do Družinské. Ten Vám přeci nikam neuteče.

Po mši svaté můžete setrvat v modlitbě. Připraveny budou tři různé typy modlitby, během kterých se můžete ztišit a odevzdat Pánu to, co zrovna prožíváte. Zvolit si můžete z následujícího:

  • Doprovázený examen
    Společně s Bohem se díváme na vybraný čas našeho života. Nalézáme v něm tak stopy Boží přítomnosti, které nám pomohou dobře se rozhodnout v tom, co a jak dělat v našem životě. Proběhne v podkroví VKH.
  • Modlitba Taizé
    V modlitbě chvály a naslouchání doprovázené zpěvy z Taizé se můžete ztišit, otevřít svá srdce Bohu a dát mu prostor, aby v nás působil.
    Proběhne v meditační místnosti.
  • Modlitba za boží milosrdenství
    Přijďte se společně zaposlouchat do textů, díky kterým se snažíme poznávat Boha v našich životech, zazpívat si společně v úzkém kruhu a společně prožívat Boží milosrdenství nejen skrze modlitbu Korunky.
    Proběhne v místnosti nad Družinským sálem, směrem k východu.

ČTVRTEK 11.5.

Sportování s lazarem
Krásné počasí nás vyhnalo z tělocvičny do parku! Nyní už se setkáváme na Letné a míče jsme vyměnili za létající talíře. Scházíme se ve čtvrtek již od 18 hodin na letenské pláni. Předpokládaný konec je kolem 20 hodiny. Moc se na Vás těšíme! 
Více informací naleznete na webu VKH Praha: Lazar – VKH Praha

 

Emailové ohlášky na další týdny:

Zveme Vás do rady VKH             
Vážení, VKH věrní, blíží se konec akademického roku a tím i působení naší současné rady. Proto Vás vyzýváme, abyste zvážili možnost, zda byste právě vy nebyli dobrými kandidáty na pozice radních v akademickém roce 2023/2024. Je zřejmé, že dříve, než padne, byť jen teoretická možnost, bylo by dobré znát konkrétní úkoly všech členů rady a jejich rezortů. My radní jsme Vám během každého středečního večera plně k dispozici. Prosím, nestyďte se nás oslovit a zeptat se na cokoli, co Vás ohledně působení v radě zajímá. Nic z toho nebereme závazně. Déle už ale nečekejte, jelikož nás čas tlačí. Do konce května musí být jasno. Valná hromada, na které bude zvolena nová rada v čele s předsedou, proběhne 6. června.          
Jedná se o dobrovolnou činnost, které se člověk rozhodne věnovat ve svém volném čase. Každý radní (popř. se svými pomocníky) má na starosti jeden konkrétní resort, o který se celý rok stará. Krom starání se o vlastní resort obnáší funkce radního i týmovou práci. VKH tvoříme společně! Nikdo z Vás se nemusí obávat, že by svou roli nezvládl. Všichni se učíme za pochodu a co víc, jsme tým a jako tým si pomáháme. Dříve, než se do funkce vrhnete, budou Vám podrobně vysvětleny všechny požadavky a možnosti, ze kterých máte jako radní na výběr. Jedná se v prvé řadě o skvělou příležitost, jak v sobě objevit skrytý potenciál a poznat tak nový kus sebe sama. Po roce odcházíte nejen naplněni zcela novými zkušenostmi, ale také obohaceni přátelstvími, která mohou být, jak vidíme u předchozích radních, klidně na celý život.

Povyk
pondělí 15. května   
V půlce května se sejdeme na třetí přednášce z cyklu Věda a víra, který rozjel náš studentský kaplan Samuel Prívara. Co všechno mají věda a víra společné? V čem přesně se neshodnou? Cyklus zahrnuje tato témata: 

  • Epistemologie: poznání ve vědě a náboženství, neúplnost vědy
  • Vztah mezi vědou a vírou: modely spolužití a spolupráce 
  • Hmota, vesmír: matérie, kosmologické otázky, kosmologie 
  • Život, mysl, mozek: evoluční teorie – klasická i moderní, evoluce a křesťanství, původ člověka, mysl a mozek, vědomí 
  • Věda a etika: interakce mezi vědou a etikou 

Témata nejsou nijak konkrétně rozdělena na jednotlivé přednášky, budou se přelévat během celého cyklu. Po každé přednášce bude vždy následovat krátká diskuse. Po květnové přednášce se sejdeme už jen jednou a to 5.6. jako obvykle v 19 hodin v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí ve Družinském sále. Přijďte včas! Soutěž o poukazy na exercicie do kolínského kláštera stále probíhá. Pokud jste student máte poslední šanci se zapojit.

 

Cesta světla
pátek 19. května
Už máme sice po postní době, přesto nám ale nic nebrání v tom, znovu si projít křížovou cestu na Petříně. Zveme Vás proto na cestu světla, na které se budeme moci potkat s lidmi z různých společenství. Cesta světla je připravena na způsob velikonoční křížové cesty se 14 zastaveními po Ježíšově vzkříšení. Konat se bude v pátek 19.5. na Petříně. Sraz bude v 6 hodin ráno na zastávce Pohořelec. Po jí bude podobně jako během postní doby snídaně z vlastních zásob v kostele Pražského Jezulátka.

Diskusní povyk
pondělí 22. května
Zveme Vás na druhou diskusi s psychoterapeutem a koučem Tomášem Novákem na téma partnerské vztahy. Jelikož jsme na minulé diskusi, která proběhla v únoru, nestihli probrat všechny vaše dotazy, rozhodli jsme se navázat tam, kde jsme skončili.
Budeme diskutovat o těchto tématech:

  • jak najít zdravý partnerský vztah
  • jaká kritéria upřednostnit při volbě partnera
  • kolik společného času by měli partneři spolu trávit
  • jak řešit neshody a předejít jim
  • jak odejít z nezdravého partnerského vztahu
  • jak moc se má partner přizpůsobovat tomu druhému
  • co mě má přesvědčit o tom, abychom se společným bydlením počkali do manželství, když už jsme v dlouholetém vztahu a je jisté, že se vezmeme?

Sejdeme se jako obvykle v pondělí 22. května v 19 hodin ve Družinském sále při kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí.

 

Adorace s chválami
úterý 23. května

Zveme Vás na další adoraci s chválami. Budou se konat v úterý 23. května ve Družinském sále. Budeme velmi rádi, když přijdete do našeho společenství a budete společně s námi chválit živého Pána! Více informací očekávejte v následujících mailech.

Chodíme s jezuity
sobota 27. května
Po dlouhé pauze zde máme další výlet ze série chodíme s jezuity. Tentokrát se vydáme do přírody Českého ráje. Sraz bude v sobotu 27. května v 8 hodin ráno na autobusovém nádraží Černý most. Autobus č. 730 odjíždí v 8:15 z nástupiště č.3. Je třeba koupit si jízdenku, buďto dopředu nebo přímo u řidiče. Dojedeme do Turnova odkud se vydáme skrz Český ráj až do Sobotky. Trasa bude dlouhá zhruba 19-23 km. Ze Sobotky vyrazíme autobusem zpět do Prahy. Předpokládaný návrat je kolem 19 hodin. Připravte si vhodné oblečení i obuv a také jídlo a pití na celý dne. Už se moc těšíme!  

 

S VKH do Alp
2. – 9.9.
Týdenní akce v Alpách, která se uskutečnila už minulý rok. Náplň akce je prostá – v Alpách strávíme celý týden, projdeme je kříže krážem, dokud nás to bude bavit, zábava ale stejně stranou nepůjde, tak jako tak si společný čas užijeme naplno. Samozřejmě není nutné účastnit se veškerého programu se všemi ostatními.
Na akci pojedeme auty. V plánu je setkat se stejně jako minulá rok s naší partnerskou organizací v Innsbrucku. Loňský rok se nám podařilo vychytat skvělou cenu 4000 Kč.
S sebou si vezměte pohodlné oblečení na doma i do hor, tedy spíše sportovní, a to včetně obuvi. S sebou si připravte i hotovost pro všechny případy.
Přihláška pro zájemce: https://forms.gle/nhUBtCUrFUW7NXmq7
Podívejte se jak příjemný čas se v Alpách strávili loni: https://www.facebook.com/events/749043242944771/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22search_results%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark_search%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D

 

Přeji Vám hodně sil ve všem, co máte před sebou. Ať se Vaše srdce nechvěje. On je ta cesta!  

Za tým VKH Praha,
Viki

_______________________

Blíží se léto a s ním i nejrůznější festivaly, na kterých nemůžeš chybět!

Absolventský Velehrad – již za 100 dní! Koukni na program, ať nemáš výmluvu nejet.
Absolventský Velehrad (absolventskyvelehrad.cz)

Lisabon SDM – jsi už přihlášený? Napiš do kolonky farnost VKH Praha a přidej se k nám.
Světové dny mládeže (svetovednymladeze.cz)
A co hymnu, tu už ses naučil?
(289) Schola AV21 – Hymna SDM 2023 Lisabon – DEMOVERZE – YouTube

Na výšinách – křesťanský hudební festival v Praze ZDARMA se uskuteční již tento měsíc.
Festival na Výšinách (navysinach.cz)

United – srpen jedině ve Vsetíně!
Festival UNITED 2023 – Multižánrový křesťanský festival