[VKH Praha] 20. týden s VKH 27.2. – 5.3. 2023

Drazí přátelé,

minulý týden jsme společně vstoupili do postní doby. Chceme poděkovat všem, kteří přispěli do sbírky na místní farnost. Vybralo se 14 000 Kč. Nyní už se pojďme podívat na něco, čím bude následující týden nezapomenutelný.

Akce VKH v týdnu 27.2.-5.3.: 

PONDĚLÍ 27.2.

S jezuity do kina
Co říkáte na večer s filmem, Jezuity a VKH? Těšit se můžete na dokument, který nese název Nebe. Vypráví o sirotčinci v Číně, který spravují řeholní sestry. https://www.csfd.cz/film/872708-nebe/prehled/
Ve filmu je odkryto více témat – sociální citlivost, otázka, jak být jako křesťan přítomen ve světě, ekologie apod.
Cena jednoho lístku je 50 Kč. Po zhlédnutí filmu bude následovat krátká diskuse. Akce se bude konat 27.2. ve 20:30 v Kině Pilotů. Prosíme všechny zájemce, aby se přihlásili na email bandouchp@gmail.com.

ÚTERÝ 28.2.

Adorace s chválami
Zveme Vás na další adoraci s chválami. Budou se konat opět v úterý 28.2. Začínáme v 19 hodin ve Družinském sále. Těšíme se na společně strávený čas, s Vámi a s Pánem!

STŘEDA 1.3.

Ranní modlitba s písmem
Pojďme společně začít den rozjímáním nad Písmem a všechny své starosti odevzdat Pánu. Setkáváme se každou středu v 7 hodin ráno. Vchod je z průchodu na Ječné 2 u kostela sv. Ignáce. S sebou si můžete vzít Bibli a snídani.

Mše svatá
– V kostele sv. Ignáce v 19 hodin, obětovaná za bohoslovce
– Přede mší se můžete připojit k modlitbě růžence v podkroví, sraz bude v 18:20 v průjezdu na Ječné 2
– Celebruje P. Samuel Prívara, přede mší bude klasicky možnost zpovědi nebo duchovního rozhovoru od 17:30 do 18:45 v místnosti 71 v prostorách VKH, vchod průjezdem na Ječné 2
– Všichni zájemci či zájemkyně o ministrování se scházejí 12 minut přede mší svatou v sakristii.
– O hudební doprovod se postará schola Rytmig.
– Po skončení mše svaté se jako obvykle sejdeme ve Družinské.    

ČTVRTEK 2.3.

Sportování s lazarem  
Přijďte si zasportovat s lazarem! Scházíme se každý čtvrtek od 19 do 21 hodin na adrese Umělecká 8, Praha Holešovice (vchod zezadu ze dvora prosklenými dveřmi).  Hrajeme florbal od 19 do 20:20 a volejbal do 21 hodin. Každý poslední čtvrtek v měsíci ukrojíme trochu času z florbalu a věnujeme ho basketbalu. Moc se na Vás těšíme! 
Více informací naleznete na webu VKH Praha: Lazar – VKH Praha

PÁTEK 3.3.

Křižová cesta
3.3., 10.3., 17.3., 24.3., 31.3.
Během celé postní doby budou každé páteční ráno probíhat křižové cesty. Sejdeme se na Pohořelci v 6 hodin ráno. Pokud se chcete projít už na samotné místo srazu, krásná procházka vede z Újezdu. Ať už půjdete sami, nebo se k vám někdo přidá, vyrazte nejpozději v 5:35, abyste neprošvihli začátek. Po křižové cestě bude následovat společná snídaně z vlastních zásob u Pražského Jezulátka.
V letošním roce se jednotlivými křižovými cestami necháme provést otevřenými společenstvími. Krom samotné modlitby se Vám tak naskytne skvělá příležitost společenství lépe poznat a možná se i k jednomu z nich přidat.
Tentokrát nás křížovou cestou provedou mladí z komunity Sant’ Egidio, kteří se pravidelně scházejí, aby navazovali a prohlubovali přátelství s lidmi bez domova. Pokud víte, že vám křížová cesta nevyjde, ale zajímá vás služba komunity, (která zahrnuje i pomoc ukrajinským uprchlíkům a starým lidem), můžete přijít v úterý nebo čtvrtek jednou za 14 dní (aktuální termíny: 2.3., 16.3.) v 17:30 na Žitnou 51, kde začíná služba pro lidi bez domova společnou přípravou chleba. Více informací naleznete na jejich webových stránkách https://www.santegidio.cz/.

 

Merch VKH Praha
VKH v hlavě, v srdci i na těle!!! Možná jste si během své účasti ve VKH všimli, že někteří z nás se občas přijdou pochlubit velmi slušivými mikinami s logem VKH Praha. Teď máte jedinečnou příležitost tímto výjimečným kouskem obohatit i váš šatník, kde se, jak doufáme, nikdy moc dlouho schovávat nebude. Stačí vyplnit následující formulář. Cena jedné mikiny je 550 Kč. Mikiny budou k dispozici pouze po předchozím objednání.   

Emailové ohlášky na další týdny:

Taneční
čtvrtek 9.3.
Všichni tanečníci a tanečnice, zapište si březnový termín tanečních. Je to jedna z úplně posledních možností před naším PROSTĚ BOŽÍM plesem si trochu potrénovat. Setkáme se jako obvykle na adrese SC na Sabinově 4 na Žižkově od 19 hodin. Můžete přijít sami či rovnou s partnerem. S sebou si vezměte pohodlné společenské oblečení a vhodnou obuv (ujistěte se prosím, že nebude nechávat šmouhy na podlaze). Příspěvek na taneční je dobrovolný a také vítaný (od 20 Kč).

Povyk
pondělí 13.3.
V letním semestru nás čeká čtyřdílný cyklus přednášek Věda a víra, který povede kaplan VKH Praha Samuel Prívara, SJ. Co všechno mají věda a víra společné? V čem přesně se neshodnou? Cyklus zahrnuje tato témata: 

  • Epistemologie: poznání ve vědě a náboženství, neúplnost vědy
  • Vztah mezi vědou a vírou: modely spolužití a spolupráce 
  • Hmota, vesmír: matérie, kosmologické otázky, kosmologie 
  • Život, mysl, mozek: evoluční teorie – klasická i moderní, evoluce a křesťanství, původ člověka, mysl a mozek, vědomí 
  • Věda a etika: interakce mezi vědou a etikou 

Témata nejsou nijak konkrétně rozdělena na jednotlivé přednášky, budou se přelévat během celého cyklu. Po každé přednášce bude vždy následovat krátká diskuse. 

V rámci přednáškového cyklu se bude také soutěžit o tři poukazy na exercicie do Kolína. Více informací se dozvíte na první přednášce, která se uskuteční už 13. března. Následně se sejdeme ve dnech 24.4, 15.5., 5.6., a to vždy v 19 hodin v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí ve Družinském sále.

Chodíme s jezuity
sobota 25.3.
Právě připravujeme další celodenní výlet ze série chodíme s jezuity. Zapište si proto datum už dnes. Více informací očekávejte v následujících týdnech.

PROSTĚ BOŽÍ Ples
pátek 14.4.
Ples bez tomboly? Ne, díky. Trochu toho vzruchu a napětí je tím správným kořením každého plesu. I vy se můžete zapojit do samotného vniku naší PROSTĚ BOŽÍ tomboly. Budeme velmi rádi, když přispějete darem krásným, praktickým, malým či velkým, darovaným ze srdce, zkrátka takovým, který byste vy sami rádi získali. Dary do tomboly přinášejte každou středu, kde si můžete odchytnout kohokoli z radních a předat jim je. Pokud byste měli nápad na dar, k jehož sehnání nestačíte, ani tak se nám neváhejte ozvat. Předem děkujeme za všechny Vaše dary, nápady a modlitby. Bude to skutečná loterie!

Další z nových informací se týká prodeje lístků. Již nyní si vstupenky na ples můžete zakoupit i online. Veškeré podrobnosti najdete na naší facebookové události a také na webu VKH Praha. Prostě Boží ples – VKH Praha
V případě, že si nemůžete lístek dovolit, nechte hrdost hrdostí a napište na email ples@vkhpraha.cz.

S VKH do Alp
2. – 9.9.
Týdenní akce v Alpách, která se uskutečnila už minulý rok. Náplň akce je prostá – v Alpách strávíme celý týden, projdeme je kříže krážem, dokud nás to bude bavit, zábava ale stejně stranou nepůjde, tak jako tak si společný čas užijeme naplno. Samozřejmě není nutné účastnit se veškerého programu se všemi ostatními.
Na akci pojedeme auty. V plánu je setkat se stejně jako minulá rok s naší partnerskou organizací v Innsbrucku. Loňský rok se nám podařilo vychytat skvělou cenu 4000 Kč.
S sebou si vezměte pohodlné oblečení na doma i do hor, tedy spíše sportovní, a to včetně obuvi. S sebou si připravte i hotovost pro všechny případy.
Přihláška pro zájemce: https://forms.gle/nhUBtCUrFUW7NXmq7
Podívejte se jak příjemný čas se v Alpách strávili loni: https://www.facebook.com/events/749043242944771/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22search_results%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark_search%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D

 

Do celé postní doby Vám přeji dostatek vytrvalosti, trpělivost a hlavně naděje.

Za vytrvalý tým VKH Praha,
Viki

__________________________________

Společenství Fortna nás zve na seminář pro jednotlivce a páry, kteří uvažují o životě v křesťanském partnerství.  Společně: fortna

Chceš duchovně načerpat a zakusit společenství? Dcery Božské Lásky zvou na duchovní obnovu pro ženy od 20 do 30 let. Těšit se můžete na bohatý duchovní program a nebude chybět i společná večeře a vzájemné sdílení. Více se dočtete v příloze mailu.

Muži, pokud je vám líto, že se nebudete moct výše zmíněné duchovní obnovy zúčastnit, nezoufejte! Je zde nabídka i pro vás. Bohoslovci pořádají v termínu 17.3.-19.3. postní duchovní obnovu pro muže s názvem Tammím. https://tammim.seminar-praha.cz/