[VKH Praha] 22. týden s VKH 13.-19.3.

Drazí přátelé,

dnes se nacházíme přesně v polovině postní doby.
Vánoce jsou sice už dávno pryč, ale přesto nám v tom, udělat si radost, nic nestojí. Například taková pohodlná mikina s logem VKH Praha. Máte neopakovatelnou příležitost si jednu z nich zakoupit už jen do středy a přihlásit se tak k početné rodince VKH.
Tato středa má ještě jedno specifikum. Opět u nás u Ignáce přivítáme hosty. Věřím, že nás bude dostatek, abychom je patřičně přivítali.   

Akce VKH v týdnu 13.-19.3.: 

PONDĚLÍ 13.3.

Povyk
pondělí 13.3.
V letním semestru nás čeká čtyřdílný cyklus přednášek Věda a víra, který povede kaplan VKH Praha Samuel Prívara, SJ. Co všechno mají věda a víra společné? V čem přesně se neshodnou? Cyklus zahrnuje tato témata: 

  • Epistemologie: poznání ve vědě a náboženství, neúplnost vědy
  • Vztah mezi vědou a vírou: modely spolužití a spolupráce 
  • Hmota, vesmír: matérie, kosmologické otázky, kosmologie 
  • Život, mysl, mozek: evoluční teorie – klasická i moderní, evoluce a křesťanství, původ člověka, mysl a mozek, vědomí 
  • Věda a etika: interakce mezi vědou a etikou 

Témata nejsou nijak konkrétně rozdělena na jednotlivé přednášky, budou se přelévat během celého cyklu. Po každé přednášce bude vždy následovat krátká diskuse. 

V rámci přednáškového cyklu se bude také soutěžit o tři poukazy na exercicie do Kolína.
Více informací se dozvíte na první přednášce, která se uskuteční už zítra! Následně se sejdeme ve dnech 24.4, 15.5., 5.6., a to vždy v 19 hodin v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí ve Družinském sále. Přijďte včas!

STŘEDA 15.3.

Ranní modlitba s Písmem
Pojďme společně začít den rozjímáním nad Písmem a všechny své starosti odevzdat Pánu. Setkáváme se každou středu v 7 hodin ráno. Vchod je z průchodu na Ječné 2 u kostela sv. Ignáce. S sebou si můžete vzít Bibli a snídani.

Mše svatá
– V kostele sv. Ignáce v 19 hodin, obětovaná za Sudety a další místa zatížená špatnou minulostí
– Celebruje P. Samuel Prívara, přede mší bude klasicky možnost zpovědi nebo duchovního rozhovoru od 17:30 do 18:45 v místnosti 71 v prostorách VKH, vchod průjezdem na Ječné 2. Můžete se také připojit k modlitbě růžence v podkroví, sraz zájemců je také v průjezdu v 18:20.
– Ministranti se scházejí 12 minut přede mší svatou v sakristii.
– Po skončení mše svaté se jako obvykle sejdeme ve Družinské.    

I tentokrát přivítáme několik hostů. Nikdo z nich nebude celebrantem mše svaté, přesto by nám bez jejich účasti nebylo veselo. Přivítáme u nás kapelu z kostela Pražského Jezulátka, kterou pár z vás možná zná a která výjimečně zastoupí Rytmig na jeho pozici. Tuto událost si rozhodně nenechte ujít a rovnou očekávejte výjimečný zážitek!  

ČTVRTEK 16.3.

Sportování s lazarem
Přijďte si zasportovat s lazarem! Scházíme se každý čtvrtek od 19 do 21 hodin na adrese Umělecká 8, Praha Holešovice (vchod zezadu ze dvora prosklenými dveřmi).  Hrajeme florbal od 19 do 20:20 a volejbal do 21 hodin. Každý poslední čtvrtek v měsíci ukrojíme trochu času z florbalu a věnujeme ho basketbalu. Moc se na Vás těšíme! 
Více informací naleznete na webu VKH Praha: Lazar – VKH Praha

PÁTEK 17.3.

Křižová cesta
17.3., 24.3., 31.3.
Během celé postní doby budou každé páteční ráno probíhat křižové cesty. Sejdeme se na Pohořelci v 6 hodin ráno. Pokud se chcete projít už na samotné místo srazu, krásná procházka vede z Újezdu. Ať už půjdete sami, nebo se k vám někdo přidá, vyrazte nejpozději v 5:35, abyste neprošvihli začátek. Po křižové cestě bude následovat společná snídaně z vlastních zásob u Pražského Jezulátka.
V letošním roce se jednotlivými křižovými cestami necháme provést otevřenými společenstvími. Krom samotné modlitby se Vám tak naskytne skvělá příležitost společenství lépe poznat a možná se i k jednomu z nich přidat. Tento pátek si vedení vezme na starost hnutí Fokoláre. 

 

Emailové ohlášky na další týdny:

Merch VKH Praha
POZOR: Už jen do středy 15.3.
VKH v hlavě, v srdci i na těle! Možná jste si během své účasti ve VKH všimli, že někteří z nás se občas přijdou pochlubit velmi slušivými mikinami s logem VKH Praha. Teď máte jedinečnou příležitost tímto výjimečným kouskem obohatit i váš šatník, kde se, jak doufáme, nikdy moc dlouho schovávat nebude. Stačí vyplnit následující formulář. Mikiny budou k dispozici pouze po předchozím objednání. Tak šup šup, vybírejte, ať se ve světě snadno poznáme.

Adorace s chválami
pondělí 20.3.
Pojďme se ponořit do Boží přítomNosti a svěřit Pánu vše, čím žijeme. Srdečně zveme na adoraci s písněmi chval v pondělí 20.3., kdy slavíme slavnost sv. Josefa. Začínáme v 18:18 v Družinském sále. Adorace navazuje na mši svatou v kostele sv. Ignáce, která začíná v 17:30. Pokud budete mít zájem se této mše účastnit, určitě neváhejte. V případě, že by se mše protáhla, začátek posuneme. Kdo by měl čas přijít pomoct s přípravou od 17:15 nebo i později, napište prosím na mail liturgie@vkhpraha.cz. Za každou pomoc budeme moc rádi. Se zájmem zapojit se i jako muzikanti nás kontaktuje na tentýž mail nebo osobně na místě. Všechny nástroje jsou vítány! Moc se těšíme na společný čas s Vámi a Pánem!

Chodíme s jezuity
sobota 25.3.
Zveme Vás na další celodenní pěší výlet ze série chodíme s jezuity, který tentokráte povede z Rymaně kolem poutního místa Skalka poté na kopec Babka, Tyršovým stromořadím a nad údolím řeky Berounky až do Dobřichovic. Jako obvykle pojedeme vlakem. Setkáme se v sobotu 25.3. v 7 hodin ráno na hlavním nádraží v Praze u modelu z lega. Jízdenku na vlak z Prahy do Rymaně si každý cestující zakoupí sám (odjezd vlaku 7:25).
Pokud nemáte nárok na studentské jízdné, na místě se můžete domluvit s ostatními nestudenty a zakoupit si skupinové jízdné. Předpokládaný návrat zpět do Prahy je kolem 18 až 19 hodiny.
S sebou si vezměte dostatek vhodného oblečení včetně bot určených pro turistiku, dále jídlo a pití na celý den.

PROSTĚ BOŽÍ Ples
pátek 14.4.
Místa na plese se opovážlivě plní, proto neváhejte už ani vteřinu a raději si lístky opatřete včas!!! Nejen, že už se nebudete muset obávat o své místo, pomůžete taky organizátorům, vyznat se v počtu BOŽÍCH účastníků a vyšperkovat tak ples k dokonalosti. Zakoupit si je můžete buďto každou středu po mši svaté nebo online způsobem. Veškeré podrobnosti najdete na naší facebookové události a také na webu VKH Praha. Prostě Boží ples – VKH Praha V případě, že si nemůžete lístek dovolit, nechte hrdost hrdostí a napište na email ples@vkhpraha.cz.

Stále můžete nosit dary do naší PROSTĚ BOŽÍ tomboly. Budeme velmi rádi, když přispějete darem krásným, praktickým, malým či velkým, darovaným ze srdce, zkrátka takovým, který byste vy sami rádi získali. Dary do tomboly přinášejte každou středu, kde si můžete odchytnout kohokoli z radních a předat jim je. Pokud byste měli nápad na dar, k jehož sehnání nestačíte, ani tak se nám neváhejte ozvat. Předem děkujeme za všechny Vaše dary, nápady a modlitby. Bude to skutečná loterie!

V den D bude práce až nad hlavu, to je nám všem jasné. Jsme proto ochotni se o ni s Vámi podělit. Nabízíme nejrůznější pozice a úkoly, které jsou rozvrženy napříč celým večerem. Užijete si přenádherný ples, a ještě si krom výher z tomboly odnesete i dobrý pocit z pomoci. Stačí vyplnit následující formulář pro dobrovolníky, abychom věděli že máte zájem se na plese zapojit. Podrobnosti a případné změny už s Vámi budeme komunikovat přes mail.
Děkujeme, že náš čas a práce, kterou pro Vás velmi rádi odevzdáváme, nepřichází vniveč.
Těšíme se na spolupráci!

S VKH do Alp
2. – 9.9.
Týdenní akce v Alpách, která se uskutečnila už minulý rok. Náplň akce je prostá – v Alpách strávíme celý týden, projdeme je kříže krážem, dokud nás to bude bavit, zábava ale stejně stranou nepůjde, tak jako tak si společný čas užijeme naplno. Samozřejmě není nutné účastnit se veškerého programu se všemi ostatními.
Na akci pojedeme auty. V plánu je setkat se stejně jako minulá rok s naší partnerskou organizací v Innsbrucku. Loňský rok se nám podařilo vychytat skvělou cenu 4000 Kč.
S sebou si vezměte pohodlné oblečení na doma i do hor, tedy spíše sportovní, a to včetně obuvi. S sebou si připravte i hotovost pro všechny případy.
Přihláška pro zájemce: https://forms.gle/nhUBtCUrFUW7NXmq7
Podívejte se jak příjemný čas se v Alpách strávili loni: https://www.facebook.com/events/749043242944771/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22search_results%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark_search%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D

 

Nadále nám zůstávejte věrní i na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a Youtube.

Na viděnou na zítřejším Povyku!

Za VKH Praha,
Viki

_________________________________

Jak dobře víte středeční mše VKH Praha už léta doprovází schola Rytmig. Nevystupují ale jen zde. Každoročně pořádají řadu koncertů nejen po celé České republice. Za své fungování už vydali dvě CD a můžete si být jisti, že nebyla poslední. Víte například, že jejich hity najdete i na internetových platformách? Na Spotify i YouTube pravidelně přidávají nové i starší kousky, abyste se donekonečna mohli inspirovat třeba i pro své vlastí výstupy. Jakmile je začnete odebírat, dostanete se ke všem jejich nově přidaným příspěvkům jako první a na mších s jejich doprovodem už vás nic nepřekvapí. Tak klik sem a like tam, či dva! Dík!
(122) Schola Rytmig – YouTube

V pátek 17.3. od 15 hodin jde parta z VKH Praha pomoci s prací na zahradě u kostela sv. Ignáce, kde nás jezuité hostí. Pokud byste se chtěli přidat, vaše pomoc bude skutečně vítána. Zájemci, nechť se hlásí na email zdislavam@seznam.cz.  

V letošním roce se bude konat další ročník Absolventského Velehradu. Hlavní tým nyní shání dobrovolníky. Za VKH tuto akci skutečně doporučujeme. Vše o registraci na AV23 – Absolventský Velehrad (absolventskyvelehrad.cz)