[VKH Praha] 25. týden s VKH 3. – 9.4.

Milí přátelé,

Svatý týden je zde a já věřím, že jste dnes přivítali Krále Slávy, jak se patří. Ve VKH to sice bude jen týden poloviční, za to ale máme něco navíc: náš kaplan Samuel si pro Vás připravil malé překvapení. Pojďme se na to podívat.

Akce VKH v týdnu 3. – 9.4.: 

ÚTERÝ 4.4.

13. Útes
Další úterý, další útes. Úterní společenství neboli ÚTES je společenství mladých lidí, ve kterém se člověk setká s novými kamarády a má příležitost se obohatit nejen společnou modlitbou. Sejdeme se jako obvykle v 19 hodin v podkroví VKH na adrese Ječná 2.

STŘEDA 5.4.

Ranní modlitba s Písmem
Pojďme společně začít den rozjímáním nad Písmem a všechny své starosti odevzdat Pánu. Setkáváme se každou středu v 7 hodin ráno. Vchod je z průchodu na Ječné 2 u kostela sv. Ignáce. S sebou si můžete vzít Bibli a snídani.

Mše svatá
– Ani na škaredou středu mši nevynecháme. Těšíme se na vás v kostele sv. Ignáce v 19 hodin. Mše bude obětovaná za proměnu srdcí lidí spoutaných závislostmi.
– Přede mší se můžete připojit k modlitbě růžence v podkroví, sraz bude v 18:20 v průjezdu na Ječné 2
– Celebruje P. Samuel Prívara, přede mší bude klasicky možnost zpovědi nebo duchovního rozhovoru od 17:30 do 18:45 v místnosti 71 v prostorách VKH, vchod průjezdem na Ječné 2
– Všichni zájemci či zájemkyně o ministrování se scházejí 12 minut přede mší svatou v sakristii.
– O hudební doprovod se postará schola Rytmig!
– Po skončení mše svaté se jako obvykle sejdeme ve Družinské. Budeme rádi, pokud nám věnujete část ze svého volného času a pomůžete našim barmanům.     

Vzpomínáte na prosincový povyk? Vyslechli jsme si poutavou přednášku, která stála na podkladech čerstvého titulu Rozhoduj se jako jezuita. Přednášejícími byli zároveň autoři knihy p. Samuel Prívara a Pavel Banďouch. A tady je to překvapení: Druhý díl je na světě! Nese název Jezuitský návod na rozlišování, a právě tuto středu budete mít příležitost zakoupit si jej přímo z rukou jejího i našeho otce. Stačí si rezervovat trochu času po mši svaté a zavítat do naší Družinské. Nevím, jakou máte zkušenost s dvojkami, ale něco mi říká, že v tomto případě se prostě nezklamete.  
Jezuitský návod na rozlišování – Samuel Prívara | KOSMAS.cz – vaše internetové knihkupectví

ZELENÝ ČTVRTEK 6.4.

Pesachová večeře
Už jen pár volných míst!!!
Přijďte s námi prožít večer pesachové večeře, ve kterém si připomeneme útek Mojžíšova lidu z Egypta a také chvíli, kdy Ježíš těsně před odvedením ustanovil slavnost eucharistie. Začneme společnou mší svatou v 17:30 v kostele sv. Ignáce. Na večeři se přesuneme kolem 19:00 do Družinského sálu.
Na akci je nutné se přihlásit přes tento email pesach@vkhpraha.cz. Jakmile se přihlásíte, už můžete zapsat do tabulky, který pokrm byste na večer připravili. Pesachová večeře 2023 – Tabulky Google
Pesachová neboli sederová večeře je svátkem křesťanů stejně jako židů. Celý večer je proložen modlitbami a čtením z Písma svatého. Večeře je protkaná několika symbolickými znaky. Například pokrm zvaný macesy neboli nekvašené chleby nám připomínají vyjití z Egypta, které se událo ve velkém spěchu, proto nebyl čas nechat vykynout těsto. Hořká zelenina připomíná otrocká léta v Egyptě. Každý účastník večeře má k dispozici pohár vína. Uprostřed prostřeného stolu je připraven jeden kalich navíc, který je určený pro Eliáše.   

POZOR: Sportování s lazarem proběhne až po Velikonocích 13.dubna.

Emailové ohlášky na další týdny:

PROSTĚ BOŽÍ Ples
pátek 14.4.
Už jen necelých 14 dní! Pevně věříme, že všichni už svůj lístek vlastníte a že opozdilců bude jen velmi málo. Pokud k nim tedy patříte, máte stále možnost zakoupit si je každou středu po mši svaté nebo online způsobem. Veškeré podrobnosti najdete na naší facebookové události a také na webu VKH Praha. Prostě Boží ples – VKH Praha  a napište na email ples@vkhpraha.cz.

Stále přijímáme dary do PROSTĚ BOŽÍ tomboly. Budeme velmi rádi, když přispějete darem takovým, který byste vy sami rádi získali. Dary do tomboly přinášejte každou středu, kde si můžete odchytnout kohokoli z radních a předat jim je.

Potřebujeme pomoc! V den D bude práce až nad hlavu. Dobrovolníkům nabízíme nejrůznější pozice a úkoly, které jsou rozvrženy napříč celým večerem. Užijete si přenádherný ples, a ještě si krom výher z tomboly odnesete i dobrý pocit z pomoci. Stačí vyplnit následující formulář pro dobrovolníky, abychom věděli že máte zájem se na plese zapojit. Podrobnosti a případné změny už s Vámi budeme komunikovat přes mail.

Děkujeme, že náš čas a práce, kterou pro Vás velmi rádi odevzdáváme, nepřichází vniveč.
Těšíme se na spolupráci!

Povyk
pondělí 24.4.  
V letním semestru v rámci pondělního vysokoškolského klubu probíhá čtyřdílný cyklus přednášek Věda a víra, který vede kaplan VKH Praha Samuel Prívara, SJ. Co všechno mají věda a víra společné? V čem přesně se neshodnou? Cyklus zahrnuje tato témata: 

  • Epistemologie: poznání ve vědě a náboženství, neúplnost vědy
  • Vztah mezi vědou a vírou: modely spolužití a spolupráce 
  • Hmota, vesmír: matérie, kosmologické otázky, kosmologie 
  • Život, mysl, mozek: evoluční teorie – klasická i moderní, evoluce a křesťanství, původ člověka, mysl a mozek, vědomí 
  • Věda a etika: interakce mezi vědou a etikou 

Témata nejsou nijak konkrétně rozdělena na jednotlivé přednášky, budou se přelévat během celého cyklu. Po každé přednášce bude vždy následovat krátká diskuse.              
První z cyklu přednášek už máme za sebou. Co jste na ni říkali? Příště se setkáme opět v pondělí 24. dubna. Následně ve dnech 15.5., 5.6., a to vždy v 19 hodin v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí ve Družinském sále. Přijďte včas!
Soutěž o poukazy na exercicie do kolínského kláštera stále probíhá. Pokud jste student a máte zájem se zapojit na druhé přednášce se jistojistě ukažte.

Adorace s písněmi chval
úterý 25.4.
Zveme Vás na další adoraci s chválami. Budou se konat v úterý 25.4. v 19 hodin ve Družinském sále. Budeme velmi rádi, když přijdete do našeho společenství a budete společně s námi chválit živého Pána!

 

Pouť na Svatý kopeček
sobota 29.4.
Byli jste už někdy v jiném VKH než v tom našem? Tým VKH Česká republika pro nás přichystal akci, díky které budeme mít příležitost seznámit se se studenty a návštěvníky VKH třeba z druhého konce republiky. Potkáme se v sobotu 29. dubna v 10 hodin v Olomouci na vlakovém nádraží. Odsud vyrazíme přes Velkou Bystřici na Svatý kopeček. Na místě proběhne mše ve 14 hodin a poté prohlídka baziliky. V 17:30 doputujeme opět na místo srazu, kde se buďto můžeme rozloučit anebo pokračovat a poznat olomoucká zákoutí.

S VKH do Alp
2. – 9.9.
Týdenní akce v Alpách, která se uskutečnila už minulý rok. Náplň akce je prostá – v Alpách strávíme celý týden, projdeme je kříže krážem, dokud nás to bude bavit, zábava ale stejně stranou nepůjde, tak jako tak si společný čas užijeme naplno. Samozřejmě není nutné účastnit se veškerého programu se všemi ostatními.
Na akci pojedeme auty. V plánu je setkat se stejně jako minulá rok s naší partnerskou organizací v Innsbrucku. Loňský rok se nám podařilo vychytat skvělou cenu 4000 Kč.
S sebou si vezměte pohodlné oblečení na doma i do hor, tedy spíše sportovní, a to včetně obuvi. S sebou si připravte i hotovost pro všechny případy.
Přihláška pro zájemce: https://forms.gle/nhUBtCUrFUW7NXmq7
Podívejte se jak příjemný čas se v Alpách strávili loni: https://www.facebook.com/events/749043242944771/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22search_results%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark_search%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D

Přeji Vám požehnané Velikonoce, aby Vás naplnil pokoj vzkříšeného Ježíše Krista.

Za rozkvetlý tým VKH Praha,
Viki
______________________________________________

Přemýšlíš, jak strávit Velikonoce? Co třeba oslavit svátky s komunitou Chemin neuf? www.chemin-neuf.cz/navrh/velikonoce2023/

Nebo můžeš vyjet na Vesmír, na Mamre do Příchovic či do Přístavu? Žádné z těchto diecézních center nezahálí a na nejdůležitější svátky v roce pro Vás chystají samé perličky.  http://www.vesmir.signaly.cz/akce.html
http://mladez.biskupstvi.cz/mamre/2023/03/10/velikonoce-na-mamre-2/ http://krizovatka.signaly.cz/pripravujeme.php?id=295 https://pristav.ado.cz/akce_pristav/velikonoce-4/